Mit igyunk szilveszterkor? Hogy mik a kötelező ételek újév napján, korábbi blogunkban már megírtuk. Most olyan italokat szedtünk csokorba, amikkel biztosan feldobod a parti hangulatát.
Ha szilveszter, akkor pezsgő! De ne legyen már olyan snassz, hogy csak egyszerűen kitöltjük az üvegből. Kell egy kis körítés amivel még a pezsgőt is izgalmasabbá tehetjük! Néhány vicces kiegészítővel pedig könnyedén egyedivé varázsolhatjuk a dekorációt!
A pezsgő elegáns, a jólét és gazdagság jelképe, ezért illik minden ünnep hangulatához, és nem utolsó sorban dekoratívabbá teszi a partikat. A pezsgő könnyű, zamatos, szénsavassága miatt gyorsan a fejünkbe száll, de szerencsére gyorsan ki is megy. Nem véletlen, hogy behűtve tálalják! Minél hidegebb, annál kevésbé habzik.
Az igazi pezsgő a Champagne, vagy más néven francia pezsgő. Ez a nedű kizárólag Champagne környékén készül egy különleges technológiával. De kiválóak az itthon készült pezsgők, és habzóborok is.
Szilveszterkor koccintsatok különleges pezsgő koktélokkal! A koktélok elkészítése egyszerű, de nagyon fontos, hogy a pezsgőt, vagy habzóbort felhasználás előtt jó alaposan be kell hűteni. Íme néhány egyszerű recept, amivel biztosan aratni fogsz!:
Hozzávalók 1 pohárhoz:
9 cl száraz pezsgő
1 cl Creme de Cassis (fekete ribizli likőr)
Elkészítés: Pezsgős kehelybe öntjük a likőrt, és felöntjük a jéghideg pezsgővel.
Hozzávalók 1 pohárhoz:
2 cl Campari
1 cl Cinzano Dry
száraz pezsgő
Elkészítés: A Camparit és a száraz vermutot hosszú pezsgős kehelybe öntjük, s feltöltjük a jól behűtött pezsgővel.
Hozzávalók 1 pohárhoz:
1 db kockacukor
1-2 csepp Angostura bitters
2,5cl brandy
10 cl száraz pezsgő
Elkészítés: A kockacukrot tegyük a pezsgőspohárba, és cseppentsük rá az Angostura bitterst. Hagyjuk picit állni és néhány perc múlva öntsünk rá a brandy-t és a pezsgőt.
Hozzávalók 1 pohárhoz:
tört jég
2,5 cl gin
fél citrom kicsavart leve
1 tk cukrot
száraz pezsgő
Elkészítés: Egy kehelypoharat töltsünk meg 6-8 tört jéggel, adjunk hozzá a gint, a citromlevet, és a cukrot majd öntsük fel pezsgővel
Hozzávalók 1 pohárhoz:
0,5 cl Amaretto
2-3 csepp citromlé
9,5 cl száraz pezsgő
Elkészítés: A pezsgőt töltsük pohárba, adjuk hozzá az Amarettot, és a citromlevet
Hozzávalók 1 pohárhoz:
5 cl narancslé
5 cl pezsgő
Elkészítés: Keverjünk el friss narancslevet a pezsgővel és kész. Ha vérnarancsot használunk, édes pezsgőt válasszunk!
Hozzávalók 1 pohárhoz:
15 cl prosecco (vagy fehérbor)
10 cl Aperol
5 cl szóda
Elkészítés: Töltsük egy pohárba a szódát és a proceccot, azután lassan folyassuk rá az Aperolt.
Tradicionális ital a pezsgő mellett szilveszterkor a bólé. Nem kell hozzá semmi extra, egyszerűen a mikulásra, karácsonyra bespájzolt gyümölcsöket, mireliteket, és néhány a bárszekrényben előforduló erősebb italt tudjuk hozzá felhasználni.
Hozzávalók:
Elkészítés: a narancsot, vérnarancsot, citromot, mandarint az almával és az őszibarackkal együtt apró darabokra vágjuk, a meggyet lecsöpögtetjük. A lé nélküli meggyhez hozzáadjuk a cukrot, a pálinkát és a rumot, alaposan összekeverjük. Azután összeforgatjuk a többi gyümölccsel, és néhány órára a hűtőbe tesszük. Fogyasztás előtt felöntjük a fehérborral. Vigyázat! A gyümölcsök fogyasztása is kábulatot okoz, igencsak megnövekszik az alkoholtartalmuk.
#pezsgőkoktél #bólé