Gyerekkorom és fiatalabb korom élményei jutnak eszembe ha a Balatont emlegetik. A vastag valóban gumiból készült szövet bevonatos gumimatrac a Hekk és A LÁNGOS! A lángos, amit akkor is megkívánok, ha nem megyünk épp Balatonra. A Lángos, amit mostanság a piacokon, vagy vízparton is meg tudok venni. Persze az élmény nem ugyanaz, de legalább hasonlít. Ha sehova sem sikerül eljutni egy igazi, fokhagymás, vagy sajtos tejfölös lángosért, megcsinálom magamnak. Sokáig keresgéltem valami egyszerű könnyen kezelhető lángos tésztát és végül csak sikerült találni egyet.
Az utóbbi években divatos helyekké váltak a Dunaparti frissensütők. Nekem is a kedvenceim. Van köztük nívósabb és persze a talponálló típus is. Én már kényelmes vagyok szívesebben ülök be egy látványra is megtervezett helyre, de ha a barátokkal és bicajokkal indulunk útnak, akkor a Római parti frissensütő bódék kiülős átmeneti kerthelyiségei tökéletes megfelelnek a célnak.
Itt végre újra hódolhatok a Lángos iránti szenvedélyemnek és kicsit úgy érezhetem magam mint aki nyaral. Az orromba tolakodó sültt hekk illata pedig meggyőz arról, hogy elbánok egy egész hekk törzzsel is!
Épp csak a régi rettentő csúnya gumimatrac hiányzik, hogy azt higgyem visszamentem az időben és végre megint a Balatonon vagyok.
hozzávalók:
2 dl tejben futtassunk fel 5 dkg élesztőt. Ehhez keverjük a fenti hozzávalókat. Az egészet összedolgozzuk, letakarjuk fóliával és kb 2 órán át hűtőben kelesztjük (Legjobb ha este bekeverjük és másnap kisütjük). A tészta egy hétig is eláll a hűtőben.
Sütéskor egy kicsit olajozzuk be a kezünket, így nem ragad rá a massza. Zsemlényi darabokat csípjünk le a tésztából,kézzel nyújtsuk ki és forró olajban süssük!
#Lángos #gumimatrac